Női munka, férfi munka – van értelme a kategorizálásnak?

Visszatérő téma mostanság ez, a címben említett dolog, és őszintén szólva én nem tudom, hová álljak. Nőként meg tudhat bárki csinálni szinte bármilyen munkát, abban nem hiszek nő létemre, hogy manapság a fizikai paraméterek egy elhanyagolható (bár létező) mértéken túl eldöntenék azt, hogy kinek mi való, de van itt egy másik aspektus… Mit tudunk tenni azzal, ha van egy rajtunk kívül álló szocializáció, ami eldől már akkor, amikor még csak gyermekek vagyunk? És ettől, emiatt leszünk fogékonyak, vagy kevésbé fogékonyak bármire?

Keveset tudtam meg gyermekkoromban a szerelési munkákról. Így, felnőttként pedig már azért nem fogok bele semmi ilyesmibe, mert zongoristaként óvnom kell az ujjaimat, amik a munkaeszközeim. A kézkrémek nagy felhalmozója vagyok, de ennél sokkal hangsúlyosabb, hogy nem fogok olyan tevékenységbe sem, ami erős tenyérrel végzett munkát kíván, nem az egész test számára megterhelő fizikai munka ugyan, viszont nagy hangsúly van a kezeken. Azon gondolkodtam a minap, amikor a topvizgazfutesszerelo.hu oldalra rátaláltam, hogy nem igazán zavarna ugyanakkor, ha váratlanul egy hölgy érkezne, megszerelni azt, amiért felkerestem őket. Végül nem így történt, de rá is jöttem, hogy máson a hangsúly. Ők, a weboldalukon kiemelik, hogy “képzett embereket” alkalmaznak, és végső soron csak ez a lényeg. Ha változnának a szokások, változna a szocializáció, akkor is az lenne a lényeg, amit ők írnak: a képzettség, az edukáltság, a felkészültség mindennemű munkára, és az ellenőrzött szakértői háttér! Az úgyis garantál önmagában mindent, szóval minek tovább aggályoskodni?

Náluk ezek a meggyőző leírások biztosítottak, hogy nem kell tovább keresgélnem. Pláne, hogy nem csak Budapesten, de egész Pest megyében dolgoznak szívesen bármivel (ami pl. a nevükben is szerepel), szóval tehát őket hívtam, amikor előjöttek a csőtörés jelei.

Hogy mik a csőtörés jelei? Na ezért szúrtam be a linket!… Mert ez viszont lehet a mi dolgunk is! Mármint, elméletben mindig tájékozódni, utánaolvasni valaminek – hogy mégis milyen szakemberre lehet szükségünk, mi lehet nálunk a probléma. Az internet pótolja az edukáltságot, akár nagyon rövid idő alatt is segít bármiben és a topvizgazfutesszerelo.hu weboldala azért nagyon-nagyon jó weboldal, mert mindenféle fogódzót, kapaszkodót találunk magunk is. Például ahhoz, hogy ha adódik egy probléma, hogyan ne rontsunk a helyzeten. Továbbá korrekt módon biztosítja ügyfelei számára ez a honlap, hogy már a kapcsolatfelvételkor se legyenek kétségeink: itt nem leszünk átverve. Olyan szerelő jön, aki látott már hasonló dolgokat, pedig az ilyen háztartásbéli hibalista igen széleskörű, de a képzettség garantálja, hogy ne csalódjunk. Hogy egy probléma tényleg megoldódjon, ha már szerelőt hívtunk hozzá.

csőtörés jelei

Tetszik még bennük a javítási munkák változatossága, hogy csináltak egy gyűjtőoldalt (nyilván ugyanezt cégként is megvalósították), hogy ne kelljen különböző problémákkal különböző helyekre telefonálgatnunk és ilyesmi. Innen még visszahívást is kérhetünk, no és főleg jó, hogy ha már előre leírjuk problémáink körét, vagy az adott “krízisünk” jellegét, akkor ők is már a háttérben elkezdve felkészülni jeleznek vissza és beszélünk meg aztán konkrét időpontot. Hat különböző nagyobb témakört sorolnak fel, amelyek dolgaik közt elmerülhetünk és tudni fogjuk rögvest (persze sok időt nem igényel), hogy melyik érint minket pontosan egy problémánál. A garanciáról nem is beszélve. A leírásaikból az derül ki, a kötelező formai dolgok mellett tényleg ráéreztek az ügyfelek megnyugtatására is. Komoly tapasztalatról árulkodik, hogy le tudják vezetni, milyen probléma hogyan javítható garantálhatóan úgy, hogy nem “csak tűzoltást” végeznek, na és miért lehetünk nyugodtak afelől, hogy egyhamar nem fogja újra felütni a fejét ugyanaz a valami a házunk körül, vagy a házunkon, lakásunkon belül, amiért riasztani kellett a szerelőt.

No, de mivel csőtörést említettem, amivel nekem a minap egyedül gyűlt meg itthon a bajom, és nem akartam kockáztatni semmivel (hogy esetleg butaságot csinálok), leírnám, hogy mik a csőtörés jelei és én miféle tájékozódás útján jutottam el pár kattintással oda, hogy előre gyorsan lebeszéltem velük a dolgot, ami után már csak egy kicsit kellett várnom, hogy el is hárítsák a problémát.

Igazán káoszos területről van szó, sok itthoni folyamat megbénulását eredményezheti – mondanom sem kell. Tájékozódni azért is nagyon fontos, mert ez például tipikusan olyan dolog (a csőtörés), ami félig-meddig rejtve is tud maradni. Nem árulok el nagy titkot, csak egy evidenciát, hogy ezzel még nagyobb problémakör alakulhat ki… Általános kulcsszavakat írtam be a netes keresőbe, az őket dobta fel, ahol a weboldal logikája rögtön rávezetett, hogy mi lehet a gond itthon. Leírják, azt is, csőtörés esetén ha egy társasházban élünk, a szomszédok életét is megkeseríthetjük rövid időre, akár. Nem riogatni akarnak szerintem, ez a tárgyilagosság maga, én azt mondom, és az aggódás felébresztése segíthet a felelősségteljes hozzáállás kialakításához! A fal vizesedése azonnali nagy piros felkiáltójel kell legyen számunkra. Nekem is az volt. Olyan helyeken is észre kellene ezt vegyük, amik takarásban vannak, úgyhogy legyünk figyelmesek! Ha minimális a gyanúnk, körültekintően járjunk el, nézzünk be mindenhová, hogy megláthassuk, van-e vizesedés? A csökkenő víznyomás például felébreszthet egy ilyen előzetes gyanút. Az ilyesmi után nézzünk hát szét alaposan!

Mindezeknél rosszabb eset, ha már a vízóra mutat valami ijesztőt. Főleg, ha akképp derül ki, hogy magunk nem nézegetjük sokat, de máris jön a magas számla! A törés gyakori magyarázat erre. Szakemberre lesz szükségünk! Hogy mitől alakulhat ki a probléma? Nos, elsősorban a korróziótól, de persze számos dolog bekövetkezhet. Mégis az idő az egyik legnagyobb kihívást jelentő dolog… Az idő múlása, akkor is, ha sokat költöttünk rá. Akkor is, ha nem spóroltunk semmit. Mert semmi sem tart örökké! A csövek ilyenkor elvékonyodnak, elgyengülnek, egyedül a rozsdamentes acél biztosít ennek a kivédéséről. Ugyanakkor bizonyos időközönként jó ránézni, hogy évek alatt változott-e valami súlyosan negatív irányba!

A fagy persze szintén egy olyan dolog, ami gondot okozhat. Tehát szóba jöhet sajnos más is. Talán ezzel a figyelmeztetéssel is sok helyütt találkoztunk már… Óva intenek a megfelelő szigetelés hiányától például. Kicsit sem hozzáértőként pedig ott lehet még az a probléma is, hogy nem látunk bele a falba, nem mindig tudjuk megítélni egy kivitelezési munka minőségét, és ha esetleg megvettünk egy olyan házat, aminek az építésekor, vagy felújításakor ilyen területen hibáztak a munkáknál, az szintén a csövezés elgyengülésébe torkollhat. Ha a méretezésnél számoltak el valamit, akkor is odázódhat a dolog, de a baj attól még bekövetkezik. A csőtörés előbb, vagy utóbb, de gond lehet!

Minden ilyesmivel, vagy mondjuk akár egy elromlott cirkófűtéssel forduljunk a topvizgazfutesszerelo.hu sokak által ajánlott szakembereihez!