Beszéljünk a női alkoholizmusról is!

Mostanság egyre többet lehet olvasni a női egészséggel kapcsolatos tanácsokról és praktikákról. Tele vannak az úgynevezett női lapok egészséges életmód-tippekkel, amik persze jól jöhetnek egyesek számára, azonban sokszor úgy érzem, hogy ezek a cikkek nem beszélnek a valódi problémákról.

Ugyanúgy a női egészség részét képezi például az alkoholizmus kezelése is, amiről viszont nagyon kevés szó esik. A legtöbben ugyanis az alkoholizmust egy férfiaknál előforduló problémaként könyvelik el, holott az a nőket is érinti. Erre én akkor figyeltem fel, amikor anyukám unokatestvéréről kiderült, hogy alkoholista, és a Felépülőkhöz fordult segítségért. Ha beírjátok a böngészőbe, hogy “Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség?”, akkor ki fogja adni az oldalukat.

Ez a cikk egyébként nagyon is informatív, benne van minden, amit elöljáróban tudni kell az alkoholbetegségről. Én azt hittem, hogy nagyjából tisztában vagyok vele, kit nevezünk alkoholistának, de mint kiderült, a tényleges alkoholizmus sokkal összetettebb probléma, mint amilyennek az elsőre tűnik. Fontos megkülönböztetni a szociális ivást a kóros ivástól, mely függ az alkoholfogyasztás gyakoriságától, a mértéktől, és attól, hogy társaságban vagy egyedül tesszük-e ezt. Engem meglepett, de ritka alkoholfogyasztásnak számít, ha évi 5-10 alkalommal iszunk, és itt a mennyiség is fontos: a “kevés” nagyjából 1-2 egységnyit jelent. Anyukám unokatestvére, Ildi azonban nem ebbe a kategóriába tartozott, neki simán lement napi egy üveg bor átlagban.

Úgyhogy a férje segítségével végül megtalálták a felepulok.hu honlapját. Az egész úgy kezdődött, hogy rákerestek Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség? kulcsszavakra, mert tudni szerették volna, hogy mennyire vészes a helyzet. Az igazság az, hogy Ildinél az alkoholizmus megnyilvánulási módjainak legtöbbje megjelent, és azt is beazonosították a cikk alapján, hogy ő a szinten tartó alkoholbeteg, azaz a napi italfogyasztás számára természetes. Ezt a típust egészen nehéz észrevenni, főként nők esetén, akikről talán kevésbé is feltételeznénk, hogy alkoholbetegséggel küzdenek. A Felépülőknél azonban ugyanúgy várnak nőket és férfiakat, itt nincs semmiféle előítélet a gyógyulni kívánókkal szemben. Ezt Ildi is megerősítette, aki két 28 napos felépülési programon is részt vett, miután beismerte, hogy igazi szakemberekre van szüksége függősége miatt. A szolgáltatás sikerességét mutatja az is, hogy már majdnem két éve teljesen absztinens.

Van olyan ismerősötök, családtagotok, aki hasonló gondokkal küzd? Esetleg te magad szeretnél kitörni az alkoholfüggőségből? Keressétek meg a felepulok.hu-t, és olvassátok el először Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség? cikket, ami jó kiindulópontot ad a probléma kezeléséhez.