A vállalati nyugalom is fontos az egészséghez

“Ép testben ép lélek”, tartja a mondás. Való igaz, hogy lelki egészségünk egyik alapja az, hogy fizikálisan rendben legyünk, többnyire csak így lehetünk harmóniában önmagunkkal. Elvégre bármilyen betegség esetén a közérzetünk romlik, sőt rosszabb esetben, hogyha krónikus betegségről beszélünk, tényleg nagy mentális problémák alakulhatnak ki. Arról viszont már kevésbé szól a fáma, hogy mi történik, hogyha az origó éppen egy lelki probléma… Be kell látnunk, hogy manapság Magyarországon – sajnos – egyáltalán nem helyeznek megfelelő hangsúlyt a pszichés jóllétre, a mai napig ciki pszichológushoz járni, amit egyáltalán nem tudok megérteni. Ha megfázunk, elmegyünk orvoshoz; hogyha eltörik valamink, begipszelik.

Miért jelent kivételt, sőt miért “gáz” a lelkünkkel is orvoshoz fordulni, hogyha úgy érezzük szükségét? Nézzük például a szülés utáni depressziót… elképesztően sok, többnyire fiatal anyuka küzd fele, ezzel szándékunkon kívül tönkretéve magukat és a környezetüket egyaránt és van, hogy csak a többedik gyerkőcnél jelentkezik. A szkeptikusok, jellemzően idősek, gyakran csupán annyival reagálják le, hogy jó dolgában az anyuka nem tudja, mit csináljon, menjen csak ki kapálni – az majd megoldja a problémát… pedig ez egyáltalán nincs így.

Éppen a hétköznapokban tapasztalható közöny és elidegenedés, mondhatni, “társas magány” nagyon sokat ront a helyzeten és ez akár elképesztőnek tűnő, fizikális megbetegedésekhez is vezethet. Sajnos gyakran az orvosok sem foglalkoznak ezzel a szegmenssel, még akkor sem, hogyha már időtlen idők óta nem tudnak érdemben mit kezdeni a pácienssel. Pedig számos tapasztalat és kutatás bebizonyította már például azt, hogy a huzamosan magas stressz-szint akár különböző autoimmun problémákhoz is vezethet, amikor a szervezet, mondhatni, saját magát támadja – ilyen például a különböző pajzsmirigy betegségek csoportja. Szerintem szinte mindenkinek van legalább egy ilyen problémával küzdő ismerőse…

Száz szónak is egy a vége: a mentális egészségünk éppúgy megérdemli a törődést mint a fizikai egészségünk, hiszen ez a kettő kölcsönösen hat egymásra. Ép testben ép lélek ugyan, de ép lélek nélkül sincs hosszú fizikai egészség! A mentális egészségünkre pedig nem csupán a magánéleti dolgok vannak hatással, hanem a munkahelyi elemek is.

Amikor a testvéremmel néhány hónappal ezelőtt kisvállalkozást indítottunk, nem gondoltam, hogy ekkora stresszel jár, főleg az ahhoz szüksége autók beszerzése és ügyintézése. Már nagyon rosszul éreztük magunkat, mikor egy barátunk által rátaláltunk egy egészen kiváló flottakezelő cégre, akik segítettek megkönnyíteni az életünket. Persze most megkérdezheted, kedves olvasó, hogy miért is kellett nekünk flottakezelő egy néhány autós vállalkozáshoz… mi sem akartunk ezzel élni, de barátunk és a Flottaautó weboldala szerencsére meggyőzött ennek a szükségességéről. Induló vállalkozásként a pénz egy kiemelten fontos kérdés, hiszen természetesen azért vállaltuk be az egészet, mert volt pénzünk, de nem szerettük volna az utolsó forintig elherdálni, főleg, hogyha meg lehet úszni olcsóbban is. A Flottaautó pedig éppen ebben van a segítségünkre: rajtuk keresztül intézve az autót vagy autókat elkerülhető, hogy váratlan kiadások és problémák jöjjenek elő, amelyek adott esetben nagyon nagy anyagi kárral is járthatnak. Ahogy az üzletekben gyakran, itt is általános probléma, hogy egy-egy cég csupán látszatmegoldáokat biztosít, de valójában hosszú távon csupán hátráltatja a munkát, rosszabb esetben pedig pénzügyileg is problémás helyzetekbe kerülhetünk. Autó bérlése, lízingelése esetén is mindig fennáll annak a veszélye, hogy azt az adott járművet valójában már nem is gazdaságos lízingelni és jobb lett volna másik mellett dönteni, viszont a Flottaautó flottakezelő cégnél ilyen miatt nem kell aggódnia az embernek. És persze: rengeteg időt, energiát, akár munkaerőt is meg lehet spórolni azzal, hogy nem nekünk kell intéznünk a sok és bonyolult adminisztrációt….

Éppen azért, hogy az érdeklődők minél kevésbé essenek ilyesfajta hibákba és a megfelelő döntést tudják meghozni – azaz, hogy vegyék igénybe egy jó flottakezelő szolgáltatásait -, a Flottautónál készítettek egy ötrészes minisorozatot, amely számba veszi a legfontosabb témákat az autók lízingelésével kapcsolatban. Az első videójuk témája például az, hogy hogyan érdemes nekikezdeni az autó kiválasztásának és milyen szempontokat kell mérlegelni, hogy ne kerüljenek elő később különböző rejtett költségek. A másodikban a különböző finanszírozási lehetőségekről esik szó, hiszen nem mindegy, hogy mit, mennyiért és persze hogyan fizetünk ki; mindennek van ugyan kockázata, de nem mindegy, hogy mekkora rizikófaktorú opcióra esik a választás. A harmadik egy iszonyú jó gyakorlati javaslatot tartalmaz: azt is megmutatják, hogy hogyan lehet napra pontosan kiszámolni azt, hogy egy bizonyos autót milyen sokáig érdeme használni! Azért lássuk be, erre szinte mindenki szeme felcsillan… de a negyedik videó sem kevésbé hasznos: az autógumikkal való spórolási lehetőségekről és tippekről ejtenek szót, hiszen az autógumik a rendszeres használatban nagyon gyorsan tudnak megkopni, ezzel akár elég húzós költségekbe verni használóját. És végül, de nem utolsó sorban a készítők számot vetnek azzal is, hogy pontosan milyen típusú autót érdeme használni, hiszen az is nagyban függ a használat módjától és az egyéni preferenciáktól, hogy dízel, benzines vagy éppen elektromos autóba ruház be a vállalkozó.

Azt hiszem, egyértelmű, hogy a fentiek alapján bármelyik vállalkozási típusnak érdeme flottakezelőhöz fordulnia, hiszen ezek a módszerek, amelyet a Flottaautó alkalmaz, a multiknál általánosan használtak. Persze felmerülhet a kérdés, hogy egy néhány autós vállalkozásnak miért ezeket a módszereket kellene alkalmaznia, de józan ésszel belátható, hogy a multiknak ugyanúgy a megbízható járműválasztás a céljuk minél kisebb költségekkel – ez a kis- és középvállalkozásoknál sincsen másként. Ugyanolyan megbízható autókra van szükségük, vagy épp még megbízhatóbbakra, hiszen az erre fordítható keret értelemszerűen jóval alacsonyabb. A különbség az, hogy a multik esetén erre a feladatra külön embert, vagy éppen egy egész teamet alkalmaznak, viszont kis- vagy középvállalkozásnál erre általában nem igazán van lehetőség és az ember jobban magára van utalva; szakértelem nélkül pedig nő a hiba lehetősége.

Pontosan ez az, amiért érdemes flottakezelőhöz fordulni, ebben az esetben mi a Flottaautót választottuk barátunk javaslatára. A Flottaautó a kezdetektől fogva hatalmas segítséget jelentett a számunkra, elképesztően nagy terhet vett és vesz le a vállunkról a mindennapok során. Egy vállalkozás hatalmas felelősséggel, sok gonddal jár, és ugyan mi a kezdetekkor azt hittük, az autók ilyen szempontból kiemelten problémás tényezők lesznek, a Flottaautó flottakezelőnek köszönhetően éppen az autóink miatt nem kell soha idegeskednünk. Nekik köszönhetően valóban a cégünk igényeire szabva kaphattunk autókat, nem kellett a cégünket és minket egyáltalán nem ismerő kereskedők egyikére hallgatnunk, aminek ki tudja, mi lett volna a végeredménye. Nekik köszönhetően testvéremmel mindketten sokkal nyugodtabbak vagyunk, hiszen egy komplikált tényezőt gyönyörűen rendben tartanak, ami miatt nekünk így nem kell aggódnunk és foglalkozhatunk gyakorlatilag csak az üzlettel.