A női egészség védelme villamos biztonsági szakemberrel

A női egészségről alapvetően mindenkinek más jut az eszébe. Nekem például néha az, hogy szükségem lenne egy villamos biztonsági felülvizsgáló szakemberre. Ezt félig viccesen, félig komolyan szoktam hangoztatni, ugyanis oda jutottam, hogy már nemcsak az egészségügyi problémáim, hanem már a szépségápolási rutinom során is egyre több árammal működő szerkezetet használok, amiből már eredtek meredek történetek is.

Például történt már olyan velem, hogy egy fülfájás miatt árammal melegített speciális párnát használtam. Azon aludtam, és apukám – aki egyébként villanyszerelő – megdöbbenve mutatta meg nekem azt, hogy annyi ideig használtam azt a bizonyos villannyal működő párnát, hogy a benne lévő kis forrasztások már teljesen elolvadtak.

Apukám szerint akár meg is rázhatott volna az a villanypárna, és csak a szerencsémnek köszönhettem, hogy nem ért áramütés. Apukám véleménye szerint ugyanígy veszélyben vagyok a legújabb szerzeményemmel, a villanyos kis arctisztító kefével is, mivel ott még folyadékot is kell használni. Persze én hiába bizonygatom, hogy manapság mindenki ilyesmit használ, apukám megingathatatlanul nem bízik a kínai berendezésekben, úgyhogy ő is azon a véleményen van, hogy szükséges lenne mellém egy villamos biztonsági felülvizsgáló. Mondhatni, az életem múlna egy ilyen szakemberen.

Poénból egyébként utána is néztem, hogy hol oktatják a villamos biztonsági szakembereket. Úgy gondolom, talán elsétálok a képzés helyszíne felé, de az is lehet, hogy én végzek el egy ilyen tanfolyamot. Végülis a nők mindenre képesek. És én meg is találtam egy nekem szimpatikus képzést a https://oktatozone.hu/villamos-biztonsagi-felulvizsgalo/ oldalon.

Először is természetesen azt néztem meg, hogy az oktatozone.hu mennyire megbízható cég. A vizsgálódásaim szerint elég megbízhatónak tűnik, ugyanis több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek, és ami a legfontosabb: fantasztikus oktatókkal. Olyanokkal, akik nemcsak elméleti emberek, hanem a szakmai életben is otthonosan mozognak az adott területen.

Olyan profin készítik fel a hallgatóikat, hogy azok közel százszázalékos sikerességi rátával teljesítik a vizsgákat. Emellett saját fejlesztésű tankönyvekből tanulnak a hallgatók, amelyeket maga az oktatozone.hu biztosít számukra.

Valószínűleg sok hallgatót bevonzza az is az oktatozone.hu-hoz, hogy a magánszemélyek számára minden egyes képzésnél részletfizetési lehetőséggel lehet élni. 

A honlapjukon, az oktatozone.hu oldalon roppant kényelmesen lehet tájékozódni. Még én is megtaláltam egy pillanat alatt a villamos biztonsági felülvizsgáló képzés leírását. Ha valaki nem akarja túlbonyolítani a jelentkezését, akkor már rögtön a szakma megnevezése alatt talál egy „jelentkezem” rubrikát, melyre rákattintva egy online jelentkezési lapra navigál a rendszer. Itt a személyes adatainkat beírva, azonnal online jelentkezhetünk is az adott képzésre.

Véleményem szerint azonban mindenki jobban teszi, ha a jelentkezés előtt még gondosan átolvassa a képzés részleteit is. Például a kezdési időpontot, amely rögtön a lap tetején található. Aztán a jelentkezési határidőt, a beiratkozás napját, valamint a képzés helyszínét, amely a XI. kerületben, a Fehérvári úton van.

Ezenkívül további jelentőséggel bír még  a képzések napja, valamint az óraszám és a képzési díj, valamint a vizsga díja is. Itt találhatjuk meg továbbá azokat az alapinformációkat is, hogy milyen feltételek, előképzések szükségeltetnek a képzés megkezdéséhez. Itt többek között azt is megtalálhatjuk, hogy a jelentkezők alsó korhatára 21 év. Ehhez a képzéshez értelemszerűen egészségügyi alkalmassági is szükséges, valamint az iskolai előképzettséget is igazolni kell.

A képzés adatlapja szerint az iskolai előképzettség egy alapfokú iskolai végzettséget jelent, továbbá még szakmai előképzettségre is szükség van. A tájékoztató szerint a letölthető dokumentumok közt szerepelnek a képzés elvégzéséhez szükséges előképzettségek. A letölthető dokumentumok-ra, majd a szakmai előképzettséget előíró részre kattintva azt találhatjuk, hogy alapvetően villanyszerelői képzettségek szükségeltetnek a képzés megkezdéséhez. Ezeket nevesítik is. A teljesség igénye nélkül az alábbi villanyszerelői végzettségek jöhetnek szóba a képzés kapcsán: erős áramú berendezés szerelő, épületvillamossági szerelő, vasútvillamossági szerelő, valamint villamos hálózat szerelő, illetőleg általános villanyszerelő végzettségek.

Ezenkívül a képzési jegyzékből villanyszerelői végzettségek, illetőleg technikusi minősítésű végzettségek, erősáramú gép- és készülék gyártó technikusi végzettségek, elektrotechnikai technikusi, villamos gép- és berendezési technikus végzettségek, valamint villamos mérnök végzettségek megfelelőek ehhez a fajta képzéshez.

A képzés komolyságára való tekintettel a letölthető dokumentumok közt találjuk meg a nyilatkozatot is az egészségügyi alkalmasságról. 

A letölthető nyomtatványok közt találjuk meg továbbá a gyakorlati igazolásról szóló letölthető dokumentumot is, melyen szerepelnie kell a személyes adatokon kívül a jelen képesítéshez szükséges előképzettséget igazoló oklevelek, bizonyítványok számára és keltezése, valamint az oklevelek, bizonyítványok kiállítójának nevére, valamint ezen kívül aláírással kell még igazolni azt, hogy a képesítés megszerzését követően 3 év erősáramú szakmai gyakorlattal rendelkezik a jelentkező. Ez a része a nyomtatványnak természetesen a saját szakmai történettel átírható. A nyomtatványt igazoltatni szükséges a munkáltatóval is. 

A képzést leíró oldalon megtalálhatjuk a képzés tanegységeit is, melyekből kiderül, hogy mely témakörökben hány órát kell lehallgatni. Eszerint az áramütés elleni védelem ellenőrzése 34 órát, míg az erősáramú berendezések felülvizsgálata 30 órányi tananyagot ölel fel. 

Ezenkívül a képzésre vonatkozó oldalon megtalálhatjuk a képesítő képzés során megszerezhető kompetenciákat is. Ezek szerint az oktatozone.hu villamos biztonsági felügyelő képzésével épületek, építmények egyéb létesítmények, szabadterek, villamos biztonságának ellenőrzésére, az áramütés elleni védelem és a szabványos állapotok, a vonatkozó szabványok és jogszabályok szerinti kialakítását, műszaki állapotát szemrevételezéssel, illetve műszeres ellenőrzéssel jogosultak vizsgálni a képzést megszerző szakemberek. Az eredményeket ezután dokumentálhatják.

Az oktatozone.hu már több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a felnőttképzésben. Oktatásait Budapesten, a XI. kerületben, könnyen megközelíthető oktatási helyszíneken tartja. Egyes képzései online és elvégezhetők.

Nagyon imponáló számokkal rendelkeznek a sikeres vizsgák arányait illetően, ugyanis a különféle képzéseket elvégzők közel száz százalékos sikerességi rátát mutatnak, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen a tanfolyamokra járó hallgatók mindegyike teljesíti a vizsgát, így megszerzi az adott képzésre vonatkozó bizonyítványát.

Az oktatozone.hu tanárai nagyszerű szakemberek, akik nemcsak elméleti tudással, hanem tényleges szakmai tudással rendelkeznek a saját szakterületükön.

Az oktatozone.hu ezen kívül csak saját fejlesztésű tananyagokkal oktat, és ahogyan írtam is, még a tankönyveket is ők biztosítják a részvevő hallgatóiknak. A sikeres felkészülést és egyben a jelentkezés, a tanulás lehetőségét azzal biztosítják, hogy az összes képzésüknél a magánszemélyek részére részletfizetési lehetőséget biztosítanak, ami szerintem szuper.

Az oktatozone.hu főoldalán a https://oktatozone.hu/villamos-biztonsagi-felulvizsgalo/ képzés mellett találhatunk még további szakmai képzéseket, valamint részszakmai képzéseket is. Ebből kiderül, hogy az oktatozone.hu még olyan szakmákkal is foglalkozik, melyekről valóban elmondható, hogy igazi kurrens, valamint hiánypótló szakmák. Ilyen például a logisztikus szakmai képzés,  a wolfram elektródás védőgázas ívhegesztő, a villámvédelmi felülvizsgáló, vagy a kisfeszültségű mérőhelyi FAM szerelő.

A további jogszabály alapján szervezett képzéseik közé tartoznak az általunk eddigiekben vizsgált villamos biztonsági felülvizsgáló, de az oktatozone.hu-nál tűzvédelmi szakvizsgát is tehetünk, valamint nyomástartó edény gépész, nyomástartó berendezés kezelője és nyomástartó edény gépészmérnök képzést is találhatunk.

Ezek a szakmák a nem szakmabéli, mondhatni külső szemlélők számára sokszor soha nem hallott képzések olyan szakembereket képeznek ki, melyek részben hiányszakmák. Olyan okokból esnek a hiányszakmák tartományába, mert a szakmák végzése nagy felelősséggel jár, illetőleg jelentős a balesetnek kitettség előfordulási kockázata is ezekben a szakmákban.

Ezekre a szakemberekre tehát nagy felelősség hárul. Épp ebben rejlik az oktatozone.hu felnőttképzésének nagysága és abszolút felelőssége. Hiszen teljesen magas szintű, felelősségteljes hozzáállást kíván ezeknek a szakmáknak az oktatása, valamint a vizsgák lefolytatása is.